SD Hallsberg i NA | Sverigedemokraterna i Hallsberg

SD Hallsberg i NA

Jimmy Olsson: ”SD är det enda partiet som säger vad du tycker”

Inget lokalt valprogram och inga presenterade mål i fullmäktige som visar väljarna vad Sverigedemokraterna vill eller står för.
– Det är bättre att gå bakvägen. Vi får igenom vår politik ändå, säger Jimmy Olsson, företrädare för Sverigedemokraterna i Hallsberg.

 

Sverigedemokraterna i Hallsberg gick framåt i förra valet och knep sex mandat i kommunfullmäktige. Likväl har de sedan dess deltagit minimalt i debatten.

Listorna visar att SD har lägst närvaro av alla partier i fullmäktige, där frågorna gällande invånarnas väl och ve avgörs. Trots att partiet erhåller ekonomiskt stöd som alla de andra.

– Vi har haft flera avhopp. Det har inte funnits ledamöter till alla våra platser, helt enkelt. Men nu har vi byggt upp en bra grupp och står mycket starkare, förklarar Jimmy Olsson.

 

Hur då?

– De ledamöter vi har i Hallsberg har inte haft någon erfarenhet av politiskt arbete överhuvudtaget. Vi får se tiden som gått som en läroperiod. Inför nya mandatperioden har flera medlemmar gått Sverigedemokraternas kandidatskola, som drivs av distrikten.

– Så efter valet blir det en nystart för Hallsbergsföreningen. Vi får också tillbaka några nygamla ledamöter som är erfarna, bland annat Elin Jensen. Vi har tio kandidater på listan till kommunvalet.

 

Ni har ändå funnits ganska många år i kommunpolitiken. Varför lägger ni inte flera förslag och motioner?

– Vi har filat på några, men med så liten grupp har det varit svårt att förankra något konkret. Sen är det ingen större mening att lägga fram något i fullmäktige. De tar inte våra förslag på allvar i det forumet. Det pågår ett visst fulspel där också.

 

Hur menar du då?

– I fullmäktige handlar det inte så sällan om att plocka billiga politiska poäng. Det är inget för oss. Vi har bjudit in de övriga partierna till samtal och samarbete.

Däremot har SD uträttat saker i nämnderna, uppger Olsson. Han nämner förslaget om utökad grundbemanning i vården, bland annat som ett led i arbetet med att få ned sjuktalen i förvaltningen.

– Det skrev vi in i vår budget 2016. Glädjande nog har det genomförts nu, och vi ser att sjuktalen sjunker.

Vidare har SD drivit att Hallsberg ska satsa på egna sjuksköterskor, och inte anlita bemanningsföretag i så hög grad. Olsson har också bett förvaltningen att slå isär redovisningen så det går att se kostnaderna tydligare.

– Nu fick nämnden det redovisat till sist. Nyttjandet av bemanningsföretagen innebär en fördyring på 2,2 miljoner, mot att ha egna anställda. Vi anser att Hallsberg inte har ansträngt sig ordentligt för att få hit sjuksköterskor.

 

Apropå budget, i år presenterade ni inga mål och ramar överhuvudtaget?

– Nej, och vi har fått mycket skit för det. Men som vi säger har det varit turbulens och belastningen blev för stor för de ledamöter som återstod.

 

Ett av avhoppen i våras var en av era mer erfarna politiker, Majlis Telemo, efter att hon röstats bort som partiföreträdare. Var det en förlust mitt i valåret?

– Jag vill inte gå in på den händelsen. Förlusten blev att vi inte fick välja in någon ny ordinarie ledamot efter henne i kommunstyrelsen.

 

Efterlyser inte era väljare ett lokalt valprogram?

– Nej, invånarna vet vad vi vill satsa på. Det får de också till sig via rikspolitiken, säger Jimmy Olsson.

Jarmo Kurvinen från Hjortkvarn står trea på SD:s lista till kommunvalet. Han berättar att de pratar mycket med folk i det vardagliga livet, inte minst på landsbygden.

– Själv är jag yrkesförare, jag träffar många människor som vill prata om samhällsfrågor.

Han säger att medlemsantalet växer starkt just nu, det har skett en stor förändring. Framför allt är partiet mer accepterat nu, enligt Jarmo Kurvinen.

Ute på stan syns partiet inte särskilt mycket. Det är inne i SD:s lilla lokal centralt i Hallsberg det händer. Hit söker sig fler och fler, menar Jimmy Olsson, för att få reda på mer om partiet. På en hylla ligger broschyrer av olika slag.

Ena väggen pryds av en stor valaffisch med texten ”Heja Jimmie”. Medveten strategi eller inte, folk hejar på utan att Olsson eller Kurvinen behöver stå i fullmäktiges talarstol. Budskapet verkar sälja och sprids från mun till mun.

 

Vad ligger mer bakom att stödet för SD har ökat?

– Vi för en politik många kan ställa sig bakom. SD är det enda parti som ”säger vad du tycker”. Fler och fler kvinnor kommer och även de med invandrarbakgrund ser vad vi vill. De ser att vi inte vill slänga ut invandrare, de ser att vi vill skapa ett tryggare samhälle för alla.

Eftersom SD Hallsberg gör en omstart går partiet till val på en vision, enligt Olsson och Kurvinen. De vill exempelvis se mindre barngrupper i förskolan och fler vuxna i skolan. Sedan har de en stående hjärtefråga:

– Om vi får bestämma öppnas Hjortkvarns skola igen. Det är en viktig del i att hålla landsbygden levande. Ett vårdboende för äldre behövs också på den orten.

 

Hur ska ni finansiera er vision?

– Det går att omprioritera i verksamheterna. Den icke lagstadgade modermåls-undervisningen går att hämta in pengar på.

 

Hur kommer det sig att ni är starka i Hjortkvarn, Vretstorp och Östansjö?

– SD värnar om varje individ i Sverige. Det spelar ingen roll var du bor i landet. Om du bor i storstad eller på landsbygd. På landsbygden är grannarna närmare varandra och talar med varandra om den ökade osäkerheten som upplevs i Sverige idag.

 

Många nyanlända hamnar på norr i Hallsberg. Hur vill ni motverka den segregationen?

– Att minska segregationen kan man göra bland annat genom att låta fler nyanlända gå i förskola eller skola på södra sidan av bron. Vi från SD hade helst sett att den nya förskolan byggdes på söder, för övrigt.

– Om vi som kommun jämnar ut antalet nyanlända barn på våra skolor och förskolor i Hallsbergs tätort så skulle såväl segregation som integration kunna påverkas i positiv riktning.

 

Vilka partier skulle ni kunna tänka er att samarbeta med i de kommunala frågorna i Hallsberg?

– Kristdemokraterna, Centern och Moderaterna. Vi säger inte nej till någon, förresten. Det ska bli intressant att se vad som händer efter valet.

 

Kandidater till Hallsbergs kommunfullmäktige

1) Jimmy Olsson, Hjortkvarn.

2) Benny Albertsson, Vretstorp.

3) Jarmo Kurvinen, Hjortkvarn.

4) Jussi Rinne, Pålsboda.

5) Lars-Ove Nilsson, Hallsberg.

6) Joakim Rosén, Hallsberg.

7) Oscar Lundqvist, Hallsberg.

8) Dan Fredriksson, Vretstorp.

9) Elin Jensen, Östansjö.

10) Christian Eriksson, Hallsberg.

 

Så har Sverigedemokraterna närvarat på sina platser i Sydnärke

Vid förra valet 2014 röstades SD för första gången in i samtliga Sydnärkekommunernas fullmäktigen.

Partiet har 6 mandat i Hallsberg, 5 mandat i Kumla, 4 mandat i Askersund och Lekeberg samt 2 mandat i Laxå. Dessa platser har nyttjats sparsamt under den gångna mandatperioden.

I Hallsberg har som mest 4 av de 6 mandaten nyttjats, och även i Askersund, Kumla och Lekeberg har det ofta varit tomma stolar under kommunfullmäktiges sammanträden.

Minst representerat har partiet varit i Laxå. Där har det inte funnit några aktiva inom SD till de två mandaten. Först i våras anmälde partiet en kandidat som sedan drog tillbaka sin kandidatur. Nyligen inkom SD med en sen beställning på en ny valsedel, då Walle Åkerblad från Finnerödja kandiderar som det enda namnet.

 

Du hittar artikeln i sin helhet här: https://www.na.se/artikel/orebro-lan/hallsberg/jimmy-olsson-sd-ar-det-enda-partiet-som-sager-vad-du-tycker